Odpady organiczne

Odbiór odpadów organicznych czekają zmiany!

Zmiany dotyczące utylizacji żywności, oddawanej w kodzie 20 01 08 – odpady kuchenne ulegające biodegradacji.

Od 30.06.2020 odbiór odpadów organicznych z restauracji i szpitali będzie następował na nieco innych zasadach niż dotychczas. Zmiany dotyczą utylizacji żywności, a konkretniej – tej o kodzie 20 01 08, czyli odpadów kuchennych ulegających biodegradacji.

Firmy prywatne i działalności gospodarcze nie będą mogły oddawać odpadów organicznych w kodzie z grupy odpadów zbieranych selektywnie.
Na czym polega zmiana?

Od połowy tego roku odbiór odpadów spożywczych o kodzie 20 01 08  nie będzie świadczony  przez prywatnych odbiorców i przetwórców. Dlaczego? Ponieważ kod ten dotyczy odpadów klasyfikowanych  jako odpady kuchenne ulegające biodegradacji. Dokładna definicja odpadów z grupy 20 brzmi: Odpady komunalne segregowane i gromadzone selektywnie. A zatem prywatne firmy przetwarzające odpady, posiadające np. biogazownie, nie będą mogły ich odbierać.  Tę grupę odpadów odbierać będą tylko firmy komunalne, odbierające odpady z gospodarstw domowych itp. Przedsiębiorstwa nie mogą już zatem oddawać bioodpadów w kodzie 20 01 08. Z kolei prywatni przetwórcy tych odpadów, nie będą mogli odbierać odpadów klasyfikowanych w ww.kodzie.  Nie pozostawimy jednak Państwa z tą suchą informacją 🙂
Poniżej podajemy kody odpadów, w których firmy prywatne/działalności gospodarcze mogą pozbywać się odpadów spożywczych

Odpady dotychczas oddawane przez firmy pod kodem 20 01 08 powinny zostać przerejestrowane. Jak zareagować na tę zmianę?

Odbiór odpadów organicznych ze szpitali i restauracji dotychczas zgłaszany pod kodem 20 01 08 powinien teraz być zgłoszony pod innymi kodami. Należy zatem dokonać korekty wniosków zgłoszonych do Bazy Danych Odpadowych (BDO) i zawrzeć inne, odpowiednie kody.

Jako doświadczony odbiorca i przetwórca odpadów żywnościowych, przeterminowanych odpadów spożywczych, odbiorca zepsutego mięsa i innych przeterminowanych produktów spożywczych (w opakowaniach jednostkowych i bez), rekomendujemy jak następuje:

Kody odpadów organicznych odbieranych od przedsiębiorstw, pod którymi można zarejestrować wspomniane bioodpady:

  • Grupa: 02 02 – Odpady z przygotowania i przetwórstwa produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego:
    • 02 02 03 Surowce i produkty nienadające się do spożycia i przetwórstwa
  • Grupa: 02 03 – Odpady z przygotowania, przetwórstwa produktów i używek spożywczych oraz odpady pochodzenia roślinnego, w tym odpady z owoców, warzyw, produktów zbożowych, olejów jadalnych, kakao, kawy, herbaty oraz przygotowania i przetwórstwa tytoniu, drożdży i produkcji ekstraktów drożdżowych, przygotowywania i fermentacji melasy (z wyłączeniem 02 07)
    • 02 03 04 – Surowce i produkty nienadające się do spożycia i przetwórstwa
  • Tłuszcze posmażalnicze – zarówno roślinne jak i smalec cukierniczy – odbiór tych odpadów spożywczych następuje w kodzie 02 03 99. ZEME dokonując odbioru tych bioodpadów zapewnia beczki o pojemności 45 L – zapytaj o aktualną ofertę odbioru tłuszczy posmażalniczych 
  • Grupa: 02 06 – Odpady z przemysłu piekarniczego i cukierniczego
    • Surowce i produkty nieprzydatne do spożycia i przetwórstwa 02 06 01
    • Odpady konserwantów 02 06 02
    • Nieprzydatne do wykorzystania tłuszcze spożywcze 02 06 80
  • Grupa: 16 03 – Partie produktów nie odpowiadające wymaganiom oraz produkty przeterminowane lub nieprzydatne do użytku
    • 16 03 80 Produkty spożywcze przeterminowane lub nieprzydatne do spożycia

Warto zadbać, by utylizacja żywności pochodzących z Twojego biznesu/działalności gospodarczej następowała zgodnie z prawem i w bezpiecznych, higienicznych warunkach. W ten sposób nie tylko nie narażasz się na duże koszty związane z karami (które ostatnio gorliwie nakłada Sanepid..), ale również wykazujesz troskę o bezpieczne dla środowiska przetwórstwo/zagospodarowanie/ utylizację tych odpadów. Dlaczego? Otóż odpady pochodzące z działalności gospodarczej są znacznie bardziej jednolitym odpadem co pozwala skierować je od razu na wyspecjalizowaną linię w biogazowniach etc.

 

 

Jak postępować z odpadami organicznymi pochodzenia zwierzęcego i czym są odpady „kategorii III” ?

W niniejszym artykule odpowiadamy i wyjaśniamy:

  • jakie przepisy prawne obowiązują wytwórcę odpadów kat.III i jak zgodnie z prawem pozbyć się odpadów organicznych pochodzenia zwierzęcego
  • jak klasyfikować odpady organiczne
  • na czym polega proces przetwórstwa odpadów kat.III

 

Czy wiesz, że Sanepid podczas kontroli działalności gastronomicznej może zapytać Cię o to, co robisz z odpadami III kategorii? Warto dodać, że odpady gastronomiczne i pokonsumpcyjne nie są odpadami komunalnymi. Więc co należy z nimi zrobić i kto zajmuje się utylizacją odpadów pochodzenia zwierzęcego? 

Regulacja prawna

Zgodnie z ustawą z dnia 14 grudnia 2012 r. o odpadach, odpady komunalne to odpady powstające w gospodarstwach domowych, które nie zawierają odpadów niebezpiecznych. 

W Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. odpady niebezpieczne są nazywane odpadem III kategorii. Należą do nich m.in. przeterminowane produkty spożywcze, które mają w swoim składzie substancje pochodzenia zwierzęcego (np. mięso, wędliny, mleko, jogurty) lub żywność, która nie nadaje się do spożycia z powodu powstałych wad produkcyjnych lub problemów podczas pakowania. 

Odpady ulegające biodegradacji, ale bez zawartości białka zwierzęcego (odpady z przetwórstwa owocowo-warzywnego lub pochodzące z hurtowni owoców i warzyw) również kwalifikują się do materiału III kategorii. Zgodnie z prawem każdy zakład produkujący żywność, mleczarnia czy centrum logistyczne powinien rozpocząć współpracę z podmiotem uprawnionym do odbioru odpadów kat. III. ZEME specjalizuje się w odbiorze przeterminowanej żywności, transporcie i jej kompleksowym zagospodarowaniu.
Odpady pochodzenia zwierzęcego są przez nas odbierane w opakowaniach o pojemności 120 lub 240 l, w pojemnikach jednostkowych na paletach lub specjalistycznych kontenerach o parametrach dostosowanych do potrzeb Klientów.

Podobnie będzie w przypadku, gdy Twoja restauracja lub obiekt gastronomiczny zużywa duże ilości tłuszczu. Wtedy również należy skorzystać z usług profesjonalnej firmy, która zajmuje się utylizacją olejów. Sanepid podczas kontroli Twojej działalności gastronomicznej będzie wymagał przedstawienia podpisanej umowy z firmą utylizacyjną lub Kart Przekazania Odpadu, które są każdorazowo wydawane przy odbiorze pojemników z tłuszczem posmażalniczym. Więcej na temat dokumentów, które otrzymasz po odbiorze odpadów kat. III, pisaliśmy w tym artykule. 

Klasyfikacja materiału III kategorii 

Właściwa klasyfikacja odpadów organicznych pozwoli Ci uniknąć problemów podczas kontroli firmy. Każdy przekazywany odpad musi mieć odpowiednio dobrany kod, zgodny z Europejską Klasyfikacją Odpadów (EWC).  Kod odpadu w dużej mierze zależy od źródła powstawania odpadu, jego postaci i składu.

02 06 01 – odpady z przemysłu piekarniczego

02 05 01 – odpady z przemysłu mleczarskiego – jogurty, serki itp. 

16 03 80 – produkty spożywcze przeterminowane lub nieprzydatne do spożycia

Jak przebiega proces utylizacji żywności?

Odbierane przez uprawniony podmiot odpady pochodzenia zwierzęcego (UPPZ) na początku są rozpakowywane i poddawane procesowi pasteryzacji, który ma na celu zniszczenie i zahamowanie rozwoju drobnoustrojów znajdujących się w przeterminowanej żywności. Następnie odpady III kategorii trafiają do odpowiedniej instalacji przeznaczonej do mechaniczno-biologicznego przetwarzania odpadów.

W przypadku odpadów pochodzących z przetwórstwa owocowo-warzywnego, firma uprawniona do odbioru odpadów spożywczych, przekazuje je bezpośrednio do biogazowni. Jeśli odpady posiadają więcej celulozy, a więc słabiej się fermentują, wówczas trafiają do kompostowania. 

Podsumowując, odpady III kategorii należą do grupy specyficznych odpadów. Odprowadzanie ich leży w obowiązku każdego zakładu, sklepu lub punktu gastronomicznego. Firma ZEME oferuje zarówno odbiór przeterminowanej żywności,  jak również jej transport i kompleksowe zagospodarowanie na odpowiedniej instalacji. Każdy proces odbioru odpadów organicznych pochodzenia zwierzęcego odbywa się zgodnie z przepisami prawa i regulacjami sanitarno-epidemiologicznymi.  Wystawiamy potrzebne Państwu dokumenty oraz zapewniamy pełną kontrolę procesów.

Serdecznie zapraszamy do kontaktu!

+48 531 995 454
urszula.gluch@zeme.com.pl
www.zeme.com.pl

#odbiórOdpadów #odbiórSpożywki #utylizacjaPrzeterminowanejŻywności #odbiórKat.III #utylizacjaOdpadów #klasyfikacjaOdpadów #UPPZodbiórOdpadówPrzepisy

Powered by

VFE

Newsletter

Zapisz się do newslettera Zeme, a my zadbamy o comiesięczną aktualizację Twojej wiedzy w zakresie gospodarki odpadów.

Bądź na bieżąco z najistotniejszymi aktualizacjami prawnymi i newsami technologicznymi

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Zamów odbiór odpadów